Publicerad den

Strumpgarn/sockgarn

Strumpor eller sockor/sockar? Det är lite dialektalt och geografiskt bundet. Hur som så stickas fotbeklädnaderna oftast i ett blandgarn av ull och exempelvis rayon eller nylon.

Ett garn av 100% ull nöts ut för fort på utsatta platser såsom hälen, därför används blandgarn. 75% ull och 25% av någon mer hållbar fiber består de flesta strump- och sockgarnerna av.

Ofta känns strump- och sockgarn inte särskilt ulliga. Färgning och inblandningen av konstfiber gör att det ibland är svårt att känna på garnet om det innehåller ull eller ej, trots att det oftast innehåller 75% ull. Vi som gillar ull vill gärna hitta ett garn som är så obehandlat som möjligt och där ullens egenskaper är bevarade.

Zgarns 3-trådiga strumpgarn doftar härligt av ull och innehåller 75% ull och 25% rayon. Det passar bra till 3-3,5 m stickor. Garnet finns i naturfärgerna vitt, ljusgrå och mörkgrå.

Självklart går det att använda garnet även till annat än strumpor/sockor. En varm tröja eller en härlig kofta skulle det passa bra till!

Här hittar du Zgarns 3-trådiga strumpgarn.

Här hittar du mönster till tå-upp sockor respektive sockor uppifrån och ner i strumpgarnet.