Puzzy hat

0,00 kr

Klicka här för att ladda ner mönster till: Mössa med kattöron Puzzyhat 

Click here to download the pattern in English: Puzzyhat Cathat

A pussyhat is a pink, crafted hat, created in large numbers by thousands of participants involved with the United States 2017 Women’s March. They are the result of the Pussyhat Project, a nationwide effort initiated by Krista Suh and Jayna Zweiman, a screenwriter and architect located in Los Angeles, to create pink hats to be worn at the march for visual impact.

OBS:
Vid beställning av mönster erhålles en länk till din e-post för att ladda ner mönstret elektroniskt till din datorn i pdf.
 Om du inte finner vårt mail, Kontrollera i spam och skräppost mappar.

Artikelnr: Puzzy hat Kategorier: , Etiketter: , , , , ,

Beskrivning

Ett hav av rosa mössor mötte oss när vi fick se bilderna från Women’s march i Washington DC , som ägde rum den 21 januari 2017. Eller förresten, mössorna syntes inte bara där, utan över hela världen.
600 solidaritetsmarscher ägde rum, världens kvinnor klev ur huse och gjorde sina röster hörda, iförda denna stickade rosa signal. Och när artisten Madonna dök upp i en (förvisso svart) pussyhat  slog “vill ha-suget” till  i full styrka! Men vad är det här för mössa egentligen? Vem fixade så många?

Historien börjar på Thanksgiving som ett ideellt gräsrotsprojekt skapat av Jayna Zweiman och Krista Suh.
Idén var att engagera stickerskor i hela USA och på så sätt förse alla som skulle delta i Women’s March i Washington med en mössa. Tanken är enkel: Ju mer vi syns, desto mer hörs vi också! Så här tänkte de när de tog fram mössan:

Power of numbers: Om över en miljon kvinnor bär samma mössa, visar det att vi står eniga.
Power of pink: Rosa anses vara en feminin färg som representerar omsorg, medkänsla och kärlek – egenskaper som historiskt setts som ”svaga” men i själva verket är starka. Att bära visar att vi är kompromisslöst feminina och står kompromisslöst eniga i kampen för kvinnors rättigheter.
Power of individuality within large groups: Mönstret är gjort för att kunna återskapas var du än bor i världen med endast ringa stickkunskaper. Välj vilken nyans av rosa du vill! Välj garn själv! Mössorna behöver inte vara likadana.
Power of handmade: Stickning är konst som kvinnor i synnerhet är skickliga på. En pussyhat är ett sätt att lyfta kvinnligt hantverk. Stickjuntor har ibland setts som skvallercentraler, när de i själva verket är starka kvinnliga nätverk, en trygg zon där kvinnor stöttar varandra.
Power of pussy: Pussyhat rimmar på pussycat – och det är meningen. På detta sätt tar vi tillbaka makten över vårt kön. En kvinnas kropp är hennes egen.

Projektet funkade, minst sagt – och nu har en pussyhat blivit inte bara ett ”moment”, utan ett ”movement”.

OBS:
Vid beställning av mönster erhålles en länk till din e-post för att ladda ner mönstret elektroniskt till din datorn i pdf.
 Om du inte finner vårt mail, Kontrollera i spam och skräppost mappar.